مشاوره روانشناسی

معرفی دیدگاه های روانشناسی و شناختی برای داشتن خانواده ای بهتر و ذهنی آرام

مشاوره روانشناسی

معرفی دیدگاه های روانشناسی و شناختی برای داشتن خانواده ای بهتر و ذهنی آرام

دلایل ترس از ازدواج در مردان

چگونه استرس قبل از ازدواج را کنترل کنیم؟

همان اندازه که ازدواج یک امر اساسی و مهم در زندگی است. همانقدر هم میتواند ترسناک و استرس زا باشد. گاهی برخی از زوجین، وقت خود را صرف شناختن یکدیگر کرده و تصمیم میگیرند برای همیشه به یکدیگر متعهد بمانند و ازدواج کنند. اما در این مسیر با مشکلاتی هم مواجه میشوند. تقریباً همه ما مراحل ازدواج را طی میکنیم. قرار است ازدواج شادترین دوران زندگی باشد و برای خیلی ها همین طور هم هست. اما برای میلیون ها عروس و داماد، ازدواج یک امر پرتنش و اضطراب آور است و اکثرا استرس ازدواج را تجربه میکنند. اما دلیل این استرس چیست؟ و راه درمان استرس ازدواج چیست؟

دلهره های قبل از ازدواج چه علتی دارد؟

در این مقاله ابتدا دلایل استرس و ترس از ازدواج را بررسی میکنیم و بعد چند راه کاربردی برای مقابله با آن را مطرح میکنیم:

امور مالی امور

امور مالی و اقتصادی به راحتی میتوانند منبع استرس و نگرانی در ازدواج شما باشند. بسیاری از زوجینی که در شرف ازدواج هستند، درگیر مشکلات اقتصادی هستند. لذا روزهای خوش ازدواج میتواند برای دختری که باید هزینه های سنگین، خرید جهیزیه را به دوش بکشد و پسری که باید برای تامین مخارج عروسی و مسکن و... تلاش کند، سخت و استرس زا باشد. علاوه بر این برخی افراد نگرانی های دیگری همچون اشتغال، هزینه های فرزندآوری و مراقبت های بهداشتی و مراقبت از کودکان دارند. که فشار ناشی از آن میتواند بر روی هر دو فرد تأثیر بگذارد و میتوان آن را دلیل عمده ترس از ازدواج دانست. اما فراموش نکنید که شما در یک ازدواج موفق باید بتوانید مسائل مالی را به شکلی حمایتی و سازنده با یکدیگر در میان بگذارید تا بتوانید آنها را به بهترین شکل مدیریت کنید.

[caption id="attachment_10695" align="aligncenter" width="1000"]چگونه استرس قبل از ازدواج را کنترل کنیم؟ علائم استرس ازدواج و نحوه درمان آن[/caption]

وضعیت شغلی

عدم ثبات شغلی یکی دیگر از عواملی است که میتواند دلهره های قبل از ازدواج را بیشتر کند. چون بسیاری از مشکلات اقتصادی شما در آینده، که در قسمت قبل مطرح شد، ارتباط مستقیمی با وضعیت شغلی شما یا همسرتان دارد. بدیهی است فردی که شغل و درآمد مناسبی نداشته باشد، مشکلات بیشتری خواهد داشت.این مقاله را حتما بخوانید زنان خطرناک برای ازدواج | با این دختران ازدواج نکنید!

[caption id="attachment_10696" align="aligncenter" width="1000"]علائم اضطراب ازدواج را بشناس و اینگونه درمان کن علت استرس ازدواج | راه های کاهش دلهره های پیش از مراسم ازدواج[/caption]

ترس از تغییر

میدانیم که ازدواج، تغییر بزرگی در سبک و شیوه ی زندگی افراد ایجاد میکند. دختر و پسری که در خانه پدری مسئولیت چندانی نداشته اند، حالا باید مسئولیت یک زندگی را به دوش بکشند. لذا همین تغییر سبک زندگی و ورود به یک جریان ناشناخته، میتواند استرس ازدواج را دو چندان کند. حتی شخصی که بعد از ازدواج به آن تبدیل میشوید، ممکن است با فردی که امروز هستید کاملا متفاوت باشد. شما مسئولیت ها و وظایف جدیدی خواهید داشت. که در بیشتر موارد، ترس از ازدواج ارتباط مستقیمی به این مسئولیت ها دارد. سوالی که فرد در چنین شرایطی از خودش میپرسد که آیا میتوانم این وضعیت جدید را بپذیرم؟ و وظایفم را به درستی انجام دهم یا خیر؟ این مقاله را مطالعه کنید: بهترین سن برای ازدواج از نظر روانشناسان

[caption id="attachment_10697" align="aligncenter" width="1000"]چگونه استرس‌های پیش از ازدواج را کنترل کنیم آشنایی با علل استرس ازدواج[/caption]

عدم تفاهم برای بچه دار شدن

بچه دار شدن، میتواند یکی از شگفت انگیزترین تجربیات در زندگی باشد. با این حال برای بسیاری از زوجینی که در ابتدای راه قرار دارند، تصور بچه دار شدن، استرس زا است. معمولا تصمیم گیری در مورد زمان فرزندآوری برای زوجین دشوار است. ممکن است یکی از شما به دلایل مختلف از جمله چشم انداز شغلی، آمادگی لازم برای تعهد به بچه دار شدن را نداشته باشد. یا ممکن است بخواهد بعد از گذشت چند سال از زندگی مشترک بچه دار شود. در حالیکه طرف مقابل بخواهد بلافاصله بعد از ازدواج، صاحب فرزند شود. همین اختلافات میتواند زمینه ای برای استرس ازدواج باشد. علاوه بر این ممکن است فکر به آینده و تولد و تربیت کودکان نیز گاهی اوقات شما را دچار استرس کند.برای مطالعه مقاله تست تفاهم قبل از ازدواج لطفا کلیک کنید.

[caption id="attachment_10698" align="aligncenter" width="1000"]اضطراب نسبت به ازدواج، بعد از مرحله خواستگاری رخ می‌دهد علت استرس قبل از ازدواج[/caption]

ترس از انتخاب اشتباه

اغلب دختران و پسران جوان، استرس قبل از خواستگاری را تجربه میکنند. دلیل عمده این ترس میتواند، ترس از انتخاب اشتباه باشد. ممکن است شما با خودتان فکر کنید اگر بله را بگویم دیگر هیچ راه برگشتی وجود ندارد. پس بهترین کار این است که با آگاهی هر چه تمام تر برای این انتخاب مهم گام بردارید. زیرا به طور کلی میتوان منشا استرس قبل از خواستگاری را میتوان عدم اطمینان و شناخت کامل از همسر آینده دانست. اگر شما به شناخت درستی از یکدیگر برسید دیگر ترس و اضطراپاب وجود ندارد. هر چند زندگی مسیر درازی است که نمیتوان به دیده ها و شنیده های ابتدای مسیر اعتماد صد در صدی داشت. برای خواندن مقاله ملاک انتخاب همسر کلیک کنید.

[caption id="attachment_10699" align="aligncenter" width="1000"]راه های مقابله با ترس از ازدواج چیست؟ راه حل مقابله با ترس از ازدواج[/caption]

راه های مقابله با ترس از ازدواج چیست؟

حالا که برخی از دلایل استرس ازدواج را شناختیم، باید ببینیم که چطور بر این ترس و اضطراب غلبه کرد؟

دلیل استرس خود را پیدا کنید

اولین گامی که شما باید برای درمان استرس ازدواج بردارید این است که به علت ترس خود پی ببرید. ببینید منشا ترس شما از کجاست. وقتی این را بفهمید، آنگاه میتوانید درمان و راه حل متناسب با آن را پیدا کنید. اگر چه این یک فرآیند طولانی است اما میتواند به شما کمک کند علائم هشداردهنده را شناسایی کنید و آنها را از سر راه بردارید.

[caption id="attachment_10700" align="aligncenter" width="1000"]ترس از ازدواج نکردن راه جادویی مبارزه با اضطراب پیش از ازدواج و عروسی[/caption]

با افرادی که به آنها اعتماد دارید صحبت کنید

شما باید مشکلات اضطراب خود را با خانواده یا دوستان مورد اعتماد در میان بگذارید. اگر در مورد برنامه ریزی ازدواج استرس دارید، اگر با اضطراب روزانه دست و پنجه نرم میکنید یا به طور کلی حالتان خوب نیست، عزیزانتان شایسته این هستند که این موضوع را بدانند تا بتوانند به شما کمک کنند. مطمئنا حضور و کمک آنها برایتان آرامش به همراه دارد. برای خواندن مقاله با چه کسانی نباید ازدواج کرد؟ کلیک کنید.

[caption id="attachment_10701" align="aligncenter" width="1000"]دلهره های قبل از ازدواج تست ترس های قبل از ازدواج[/caption]

یک فضای امن پیدا کنید

یک راه موثر برای غلبه بر استرس ازدواج، پیدا کردن یک فضای امن و آرامش بخش است. این فضا میتواند خانه بهترین دوست شما، یک حمام آبگرم یا یک قدم زدن در پارک باشد. فضاهای امن به شما کمک میکنند تا از عوامل افسردگی فاصله بگیرید و در یک محیط نسبتاً عاری از استرس از پس حملات اضطرابی برآیید. هنگام برنامه ریزی عروسی یا قبل از خواستگاری و ازدواج، باید فضاهای ایمن خود را شناسایی کنید. هر زمان که احساس میکنید یک مرحله افسردگی یا حمله اضطرابی به وجود میاید به آن مکان امن پناه ببرید.

بدانید که هیچ چیز کامل نیست و این اشکالی ندارد

فشارهای زیادی روی عروس و دامادهای جوان برای برگزاری عروسی، خرید جهیزیه، امکانات زندگی و... وجود دارد. همچنین ممکن است شما از همسرتان توقع داشته باشید یک فرد همه چیز تمام باشد. اما یادتان باشد که هیچ چیز و هیچکس کامل نیست. و این توقعات اگر تحقق نیابند، تنها استرس و دودلی شما را بیشتر میکند.

برقراری ارتباط کلامی با یکدیگر

صحبت و گوش دادن کلید روابط سالم است که میتواند راهی برای رفع استرس و اضطراب قبل از ازدواج هم باشد. ارتباطات باز، صادقانه و محترمانه به شما کمک میکند تا آزمایشات و سختی ها را پشت سر بگذارید. بدون الگوی ارتباطی مثبت، زن و شوهر ممکن است از افکار، نیازها و احساسات همسر خود بی اطلاع بمانند و باعث شود که زوجین یکدیگر را درک نکنند و به شناخت کافی از یکدیگر نرسند. برای خواندن مقاله آداب خواستگاری کلیک کنید.

[caption id="attachment_10702" align="aligncenter" width="1000"]ترس های رایج قبل از نامزدی علائم استرس ازدواج و نحوه درمان آن[/caption]

صرف وقت با یکدیگر

گذراندن وقت با هم یک ماده اساسی برای حفظ و پرورش ازدواج شماست. این میتواند به شما کمک کند از یکدیگر قدردانی کنید و از بودن در کنار یکدیگر لذت ببرید. همچنین درک خود را از یکدیگر تعمیق بخشید، ارتباط بیشتری برقرار کنید و استرس را از بین ببرید.

به دنبال کمک مشاوران و روانشناسان باشید

اگر همه اقدامات با شکست روبرو شد، هرگز از مراجعه به مشاور برای درمان اضطراب و استرس ازدواج شرم نداشته باشید. مطمئن باشید مشاوران و متخصصان بهترین راه حلها را به شما ارائه میدهند. مقاله ازدواج با دختر بزرگتر از نظر روانشناسی را حتما مطالعه کنید.

[caption id="attachment_10703" align="aligncenter" width="1000"]دلایل ترس از ازدواج در زنان دلایل ترس از ازدواج در مردان[/caption]

ترس از ازدواج دیر هنگام یا ازدواج نکردن

در نقطه ی مقابل افرادی که از ازدواج میترسند، یکسری افراد هم هستند که ترس از ازدواج نکردن دارند. این افراد معمولا خودشان را با دوستان و همسالان خود مقایسه میکنند و از اینکه هنوز ازدواج نکرده اند، میترسند و با بالا رفتن سن این ترس بیشتر هم میشود. این ترس ممکن است تا جایی باشد که فکر کنند، هرگز قرار نیست ازدواج کنند و تشکیل خانواده دهند. ترس و اضطراب برای ازدواج نکردن میتواند منجر به انتخاب های عجولانه و اشتباه شود. اگر شما هم جز این دسته افراد هستید برای کنترل ترس از ازدواج نکردن نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • سن فقط یک عدد است:

شاید شعار به نظر برسد اما هرگز به خاطر بالا رفتن سنتان، برای ازدواج عجله نکنید. زیرا ازدواج انتخابی است که میتواند شما را به سعادت یا به بدبختی بکشاند. پس عجله را کنار بگذارید. برای خواندن مقاله ایده آل ترین فاصله سنی در ازدواج کلیک کنید.

  • شما هر روز رشد میکنید:

شاید شما دیرتر از همسالان و دوستانتان ازدواج کنید، اما شما فرصت بیشتری برای رشد و تعالی دارید. هر چقدر بلوغ و رشد فکری شما بیشتر باشد مطمئنا موفقیت شما در زندگی مشترک آینده بیشتر خواهد بود.

  • شما آزادی بیشتری دارید:

اگر به دوستان متاهل خودتان نگاهی بیندازید، خواهید دید که بسیاری از لذات زندگی مجردی را از دست داده اند. پس سعی کنید به جای استرس و ناراحتی از این لذات استفاده کنید.

  • همه سزاوار عشق هستند، این شامل شما هم میشود:

ممکن است فکر کنید هرگز شانسی برای تجربه عشق نخواهید داشت. اما اینطور نیست باور داشته باشید که شما هم به اندازه دیگران، لیاقت یافتن عشق را دارید. به شرطی که به این تردید آزار دهنده در وجود خود پایان دهید.

سوالات متداول

علت دودلی در ازدواج چیست؟

مشکلات مالی از جمله دلایل عمده ترس و دودلی در ازدواج است. علاوه بر این عدم ثبات شغلی، ترس از انتخاب اشتباه و... همگی از دلایل دودلی است.

راه های مقابله با ترس از ازدواج چیست؟

دلیل استرس خود را پیدا کنید و مشکلتان را با دوستان یا خانواده در میان بگذارید در نهایت بدانید که هیچ چیز کامل نیست و این اشکالی ندارد.

راه مقابله با استرس ازدواج نکردن چیست؟

شما باید بدانید که سن فقط یک عدد است و شما هم سزاوار عشق هستید و دیر یا زود این احساس را تجربه میکنید. شما نسبت به دیگران، فرصت بیشتری برای بلوغ فردی دارید.

خدمات مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه

هدف مرکز مشاوره و روانشناسی آویژه از ارائه اطلاعات لازم در زمینه مشکلات روانی، افزایش آگاهی شماست تا با توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .

در این راستا مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره تلفنی ازدواج به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.

چند نوع ازدواج داریم؟

از انواع ازدواج در اسلام چه میدانید؟

ازدواج یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در دین مبین اسلام همواره به آن تاکید شده است. امروزه با بروز پدیده ای به نام ازدواج سفید، اهمیت آشنایی با دیدگاه اسلام درباره ازدواج، انواع ازدواج، انواع عقد ازدواج در اسلام و... دو چندان شده است. لذا در اینجا سعی میکنیم مشاوره ازدواج را به سمتی پیش ببریم که همه این مباحث را پوشش دهد. برای این منظور ابتدا باید تعریف ازدواج را از دیدگاه اسلام بدانیم.

تعریف اسلام از ازدواج چیست؟

اسلام، برخلاف سایر ادیان، طرفدار سرسخت ازدواج است. در اسلام جایی برای تجرد مثل مثلا کشیش ها و راهبه های کاتولیک روم وجود ندارد. همانطور که پیامبر (ص) فرموده است "در اسلام تجرد وجود ندارد. ازدواج در اسلام یک وظیفه شرعی، یک محافظ اخلاقی و همچنین یک ضرورت اجتماعی است. پیامبر همچنین فرموده است که: "ازدواج سنت من است هرکس از سنت من رویگرداند، از من نیست". ازدواج به عنوان منزلی برای نیازهای جنسی عمل میکند و آن را تنظیم میکند تا فرد برده خواسته های خود نشود. این یک ضرورت اجتماعی است زیرا از طریق ازدواج، خانواده ها شکل میگیرند و خانواده واحد اساسی جامعه ما است. بعلاوه، ازدواج تنها راه مشروع یا حلال برای ایجاد رابطه بین زن و مرد است. در واقع اسلام در میانه راه ارتباطات جنسی قرار دارد، نه آن را مانند ادیان خاص محکوم میکند و نه آزادانه اجازه آن را میدهد. اسلام ما را ترغیب میکند تا خواسته های خود را کنترل و تنظیم کنیم و در چهارچوب ازدواج به آنها پاسخ بگوییم‌. برای خواندن مقاله بهترین سن ازدواج از نظر اسلام لطفا کلیک کنید.

چند نوع ازدواج داریم؟

انواع ازدواج در اسلام شامل دو دسته ازدواج موقت و ازدواج دائم است. که این دو با هم تفاوتهایی دارند که به ترتیب زیر در مشاوره ازدواج مطرح است:

  • ازدواج دائم:

ازدواج دائم یکی از انواع ازدواج در اسلام است که شرایط خاصی دارد. در اسلام کلمه ای که معمولاً برای ازدواج به کار میرود، نکاح است که به معنای واقعی کلمه به معنای "رابطه جنسی" است. این به عنوان یک اصطلاح نشان دهنده وضعیت ناشی از قرارداد خاصی است که توسط یک زن و مرد منعقد شده است، و به موجب آن رابطه جنسی بین آنها از نظر خدا و جامعه مشروع است. ازدواج به عنوان یک نهاد قانونی با توجه به تعدادی ارکان و احکام تعریف میشود‌. مثلا در این نوع ازدواج اسلامی، باید میزان مهریه ای که مرد به زن پرداخت میکند مشخص باشد.

  • ازدواج موقت:

ازدواج موقت یکی از انواع ازدواج در اسلام است که همواره مورد بحث قرار گرفته است. معادل ازدواج موقت که در عربی "متعه" است، که یک قرارداد بین زن و مرد است. این نوع ازدواج هم تقریباً به همان شیوه ازدواج دائم است. فقط تفاوت اصلی در این است که ازدواج موقت، دارای مدت زمان مشخصی است که زن و مرد بعد از آن تاریخ، بدون طلاق با یکدیگر غریبه میشوند. یک تصور غلط در مورد ازدواج موقت این است که برخی تصور میکنند زنی که ازدواج موقت دارد میتواند هر یک ساعت، عقد کند. این بیان نادرست است. زیرا پس از پایان تاریخ ازدواج موقت، زن باید دو ماه صبر کند و قبل از آن نمیتواند با فرد دیگری ازدواج کند. اولین کسی که متعه را با تمام احکام مربوط به آن تشریع کرد، رسول خدا (ص) بود، بعد از آنکه در قرآن نازل شد. همه مسلمانان اتفاق نظر دارند که رسول خدا متعه را تشریع کرده و پس از مهاجرت به مدینه آن را قانونی دانسته و مسلمانان در زمان حیات وی این عمل را انجام داده اند.

اما بین شیعه و بیشتر اهل تسنن در مورد اینکه پیامبر بعداً آن را ممنوع کرد یا نه اختلاف نظر وجود دارد. بیشتر اهل سنت اظهار میدارند که اگرچه پیامبر آن را تشریع کرد، اما بعداً آن را منع کرد. این در حالی است که شیعیان معتقدند ازدواج موقت هرگز توسط پیامبر (ص) منع نشده است.

انواع نکاح در اسلام کدامند؟

به طور کلی میتوان گفت چهار نوع نکاح در اسلام وجود دارد که به شرح زیر است:

  1. نکاح صحیح؛ که شکل معتبر ازدواج طبق قانون شرع است. فرزندان حاصل از این ازدواج مشروع هستند و برای شوهر واجب است که مهریه زن خود را بپردازد. درواقع در این نوع نکاح، تمام ارکان و احکام ازدواج به درستی رعایت شده است.

  2. نکاح فاسد؛ یکی دیگر از انواع نکاح در اسلام است. این نکاح یک ازدواج نامنظم است. زیرا دو طرف قادر به انجام هنجارهای پیش شرط لازم برای ازدواج معتبر نیستند. بی نظمی هایی مانند ازدواج بدون شاهد، ازدواج با همسر پنجم و غیره وجود دارد که نکاح از حالت صحیح خارج میشود.

  3. نکاح متعه؛ همانطور که قبلا گفتیم این نوع از نکاح بر اساس قراردادی برای مدت موقت انجام میشود.

  4. نکاح باطل؛ آخرین مورد از انواع نکاح در اسلام است. این نوع ازدواج طبق قوانین مسلمانان کاملاً غیرقانونی است زیرا ازدواج از طریق رضایت اجباری زن و سایر موارد ممنوع صورت میگیرد. فرزندان حاصل از چنین ازدواجی نامشروع است.

شرایط نکاح در اسلام

توافق و امضای قرارداد از نظر شرع شرط ازدواج است و برای لازم الاجرا بودن و به رسمیت شناخته شدن آن باید شرایط خاصی را رعایت کرد. رضایت داماد و عروس هم باید به صورت کلامی و هم کتبی عنوان شود. این کار از طریق پیشنهاد رسمی ازدواج (ایجاب) و پذیرش پیشنهاد (قبول) انجام میشود. همچنین زن حق دارد از مرد مهریه دریافت کند، که به عنوان امنیت در ازدواج تحت مالکیت خودش باقی میماند. مهریه می تواند شامل پول نقد، جواهرات یا هر دارایی با ارزش دیگری باشد. یکی دیگر از شرایط ازدواج در اسلام حضور شاهدان است. دو نفر شاهد بزرگسال لازم است تا قرارداد ازدواج را تأیید کنند.

ملاک انتخاب همسر در اسلام چیست؟

  • دین داری (از عوامل اساسی و اجتناب ناپذیر)

کسی که دین ندارد، هرچقدر هم ملک و دارایی داشته باشد، مالک هیچ چیز نیست. زیرا کسی که متعهد به دین و مذهب نباشد، که واقعی ترین مسئله زندگی است، هیچ تضمینی وجود ندارد که متعهد به رعایت حقوق همسر خود باشد و به هنجارهای زندگی مشترک پایبند باشد.

  • اخلاق

یکی دیگر از معیارهای ازدواج که در اسلام به آن تاکید شده است، اخلاق نیکو است. که به معنای آداب معاشرت و عادات و فضایل دوست داشتنی از دیدگاه عقلی و مذهبی است.

  • شرافت خانوادگی

اصالت و شرافت خانوادگی که یک معیار دیگر برای ازدواج در اسلام  است، به معنای شهرت، ثروت و موقعیت اجتماعی نیست. بلکه به معنای حیا، پاکی و دین داری یک خانواده است. زیرا ازدواج با کسی برابر است با پیوند با یک خانواده.

سوالات متداول

در اسلام چند نوع ازدواج وجود دارد؟

انواع ازدواج در اسلام شامل دو دسته ازدواج موقت و ازدواج دائم است.

انواع صیغه در اسلام کدامند؟

صیغه متعه یا موقت، صیغه ی دائم از جمله انواع عقد یا صیغه هستند که هر کدام شرایط خاصی دارند.

شرایط نکاح در اسلام چیست؟

رضایت زن و مرد، تعیین مهریه برای دختر، تعیین مدت زمان عقد در عقد موقت و...

خدمات مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه

هدف مرکز مشاوره و روانشناسی آویژه از ارائه اطلاعات لازم در زمینه مشکلات روانی، افزایش آگاهی شماست تا با توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .

در این راستا مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره تلفنی ازدواج به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.

دلایل کودک همسری کدامند؟

ازدواج زودهنگام چیست؟

همانطور که میدانید در حال حاضر با افزایش مداوم متوسط سن ازدواج مواجه هستیم. چون جوانان به دلایل مختلفی همچون تحصیل، کار، مسائل مالی و... ازدواجشان را به تاخیر میندازند. اما در این بین افرادی هم هستند که خواه ناخواه در سنین پایین تر ازدواج میکنند. تا جاییکه حتی در مواردی شاهد کودک همسری نیز هستیم. ازدواج یک رکن اصلی از زندگی هر فردی است، که زمان آن تاثیر بسیار شگفت انگیزی در موفقیت یا عدم موفقیت زندگی مشترک خواهد داشت. با توجه به اهمیت این موضوع، در اینجا به طور مفصل به معایب و مزایای احتمالی ازدواج زودهنگام و مفهوم کودک همسری و تاثیرات آن در زندگی  میپردازیم.

تعریف کودک همسری چیست؟

از نظر روانشناسی کودک همسری به روابط زناشویی گفته میشود که در آن یکی یا هر دو نفر زیر 18 سال سن داشته باشند. اگرچه این تعریف ساده به نظر میرسد، اما واقعیت های ازدواج زودهنگام در کودکان میتواند پیچیده باشد. هر دو کلمه "کودک" و "ازدواج" گاهی اوقات باتوجه به فرهنگ و نوع جامعه متفاوت تفسیر میشوند. اما تعریف شناخته شده بین المللی از کودک  به "هر انسانی با سن زیر 18 سال" اشاره میکند. این همچنین تعریف قانونی است که در بیشتر مناطق جهان به کار رفته است. اما ممکن است در بسیاری کشورها که کشور ما هم از آن مستثنی نیست، سن ازدواج خیلی کمتر از این باشد.

صرف نظر از این تعاریف متفاوت، ازدواج زودهنگام در کودکان یک نقض جدی حقوق بشر است که زندگی، سلامتی، ایمنی و تحصیلات دختران و پسران را به طور مستقیم تهدید میکند و چشم انداز آینده آنها را محدود میکند. هر چند که گاهی دیدگاه های متفاوتی هم نسبت به ازدواج زود هنگام در کودکان وجود دارد و ممکن است برخی افراد مزایایی را برای این ازدواج در سن پایین عنوان کنند. اما میتوان تاکید کرد که آسیب ها و معایب ازدواج زودهنگام جبران ناپذیر است.

دلایل کودک همسری چیست؟

درک اینکه چرا کسی ترجیح میدهد فرزندش در سنین کودکی ازدواج کند، دشوار است. اما برای میلیون ها نفر، ازدواج کودکان میتواند بهترین و یا تنها گزینه باشد. برخی از دلایل کودک همسری شامل موارد زیر است:

فقر

اغلب ازدواج های زودهنگام در خانواده های فقیر اتفاق میفتد. که این خانواده ها برای کاهش هزینه های زندگی، به دست آوردن مقداری پول و فرار از چرخه فقر ترجیح میدهند فرزاندانشان در همان کودکی ازدواج کنند. این در حالی است که، ازدواج کودکان خود میتواند فقر را تقویت کند. زیرا مطمئنا دختران و پسرانی که در سن پایین ازدواج میکنند، برای کنترل امور مالی به درستی آموزش نمیبینند و همچنین نیروی کار خوبی نیستند.

این موضوع مخصوصا درباره دختران صدق میکند. در واقع در بسیاری از مناطق، به دلیل تبعیض فراگیر جنسیتی، دختران اغلب به عنوان باری بر دوش خانواده دیده میشوند. لذا والدین فقیر غالباً معتقدند که ازدواج، آینده دختر را تأمین میکند و هزینه های خانواده را هم کاهش میدهد.

تبعیض جنسیتی

عمده ترین علت ازدواج زودهنگام در دخترها را میتوان تبعیض جنسیتی عنوان کرد. تبعیض جنسیتی محصول فرهنگ هایی است که زنان و دختران را بی ارزش میدانند. تبعیض اغلب خود را به صورت خشونت خانگی، تجاوز، محرومیت از غذا، عدم دسترسی به تحصیل و آموزش و مراقبت های بهداشتی و عمومی نشان میدهد. پس در چنین شرایطی خانواده ها ترجیح میدهند دخترانشان هرچه زودتر ازدواج کنند.

قوانین ناکافی

بسیاری از کشورها قوانینی علیه ازدواج زود هنگام در کودکان وضع نکرده اند. یا اگر قانونی وجود دارد معمولا به درستی اجرا نمیشود یا راهی برای دور زدن آن وجود دارد. همین امر باعث بالا رفتن آمار این ازدواج ها میشود.

البته همه ازدواج های کودکان نتیجه تصمیمات والدین یا سرپرستان نیستند. در واقع گاهی دلایل کودک همسری به انتخاب خود کودکان یا نوجوانان برمیگردد و خودشان تصمیم میگیرند ازدواج کنند. این ازدواج ها ممکن است راهی برای اعمال استقلال، ترک خانه یا فرار از شرایط دشوار، از جمله فقر ناامید کننده یا خشونت خانوادگی باشد. برای خواندم مقاله ایده آل ترین فاصله سنی در ازدواج کلیک کنید.

پیامدهای کودک همسری کدام است؟

ازدواج کودکان حقوق کودکان را تضعیف میکند و زندگی و فرصت های آینده آنها را از بین میبرد. در ابتدایی ترین سطح در چنین ازدواجهایی، کودکان حق انتخاب ندارند و نمیتوانند با رضایت کامل و بدون اجبار و ترس تصمیم بگیرند که با چه کسی ازدواج کنند. در حالیکه این یکی از مهمترین حقوق و تصمیمات زندگی هر فردی است. بدیهی است چنین ازدواج هایی پیامدهایی خواهد داشت. از جمله آسیب های ازدواج زودهنگام میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

بارداری های پر خطر

یکی از مهم ترین عواقب ازدواج زودهنگام در دخترانی دیده میشود که قبل از بلوغ بدنشان باردار میشوند و این امر باعث افزایش خطر مرگ و میر مادر و نوزاد میشود. در کشورهایی که دسترسی به خدمات بهداشت جنسی و باروری معمولاً کم است، عوارض ناشی از بارداری و زایمان میتواند کشنده باشد. در حقیقت، در سطح جهانی، این عوارض علت اصلی مرگ در دختران نوجوان است. علاوه بر این دخترانی که زود ازدواج کرده اند، احتمالاً خشونت، سوء استفاده و روابط جنسی اجباری را تجربه میکنند. همچنین آنها در برابر عفونت های مقاربتی آسیب پذیرتر هستند. زیرا این افراد برای محافظت از خود در برابر بیماری های مقاربتی و بارداری آموزش ندیده اند.

محرومیت از تحصیل و آموزش

از دیگر عوارض کودک همسری، محرومیت از تحصیل و آموزش است. کودکان متاهل به ندرت در مدرسه ثبت نام میکنند زیرا انتظار میرود مسئولیت های زندگی را به عهده بگیرند. این موضوع آینده آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین عدم آموزش به این معنی است که دختران و پسران کمتر قادر به حمایت از فرزندان خود و انجام مسئولیت های زندگی هستند.

ازدواج زودهنگام حقوق انسانی کودکان را پایمال میکند

درست است که ازدواج یک نیاز طبیعی برای هر انسان است. اما همین اتفاق جذاب، برای کودکان تبعات زیادی را به دنبال دارد و حق یک زندگی طبیعی را از آنها سلب میکند. بسیاری از حقوقی که در کودکان مجبور به ازدواج، تضعیف میشود یا از بین میرود عبارتند از: حق تحصیل، حق محافظت در برابر خشونت جسمی و روحی، حق برخورداری از بالاترین سطح استاندارد بهداشتی، حق استراحت و اوقات فراغت و در نهایت حق اشتغال. چنین محرومیت هایی میتواند دلیل کافی برای بروز مشکلات روحی و روانی هم شود.

عدم ایمنی و ثبات مالی

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم ازدواج های زودهنگام میتواند با فقر همراه باشد. زیرا پسران کم سن و سال، احتمالا شغل و درآمد مشخصی ندارند. علاوه بر این، قدرت مسئولیت پذیری و مدیریت هزینه ها در این افراد بسیار پایین تر است.

در نهایت به طور کلی میتوان گفت که اثرات و آسیب های ازدواج زودهنگام علاوه بر کودکان، روی نیروهای کار و اقتصاد جوامع هم دیده میشود. برای خواندن مقاله با چه کسانی نباید ازدواج کرد؟ کلیک کنید.

ازدواج زودهنگام از نظر اسلام

با توجه به معایب و پیامدهایی که درباره ازدواج زودهنگام مطرح شد، این سوال پیش میاید که کودک همسری در اسلام چگونه است؟ ممکن است برخی افراد بگویند چون سن بلوغ دختران در اسلام نه سالگی است، پس اسلام از کودک همسری حمایت میکند.

این در حالیست که این عمل حتی غیراسلامی است. زیرا مغایر با روح واقعی اسلام است. ازدواج یک قرارداد است و قرآن کریم، این مسئله را به عنوان "یک میثاق محکم" مطرح میکند. دختران کم سن و سال، مثلاً در سن نه سالگی، نمیتوانند چنین پیمانی ببندند. زیرا یک خردسال توانایی درک معنای عهد و پیمان را ندارد. در واقع از منظر اسلام، ازدواج یک مشارکت برای زندگی است. پس نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که کودک تجربه لازم یا ذکاوت فکری در انتخاب درست همسر خود را داشته باشد.

همچنین در اسلام، اینطور عنوان میشود که دختر در اولین قاعدگی فارغ از سن، از صغیر بودن خارج میشود. پس هنگامی که با یک پیشنهاد ازدواج مواجه میشود، میتواند آن را رد کند یا بپذیرد. در واقع رضایت وی پیش شرط لازم برای عقد معتبر است و سرپرست او از هیچ گونه آزادی برای مجبور کردن وی در پذیرفتن ازدواج، برخوردار نیست. این بدان معناست که دختر در صورت تمایل میتواند ازدواج از پیش تعیین شده را لغو کند. در نهایت تاکید میکنیم که ازدواج در اسلام با قوانین خاصی تنظیم می شود که طبق آن کودکان باید به بلوغ برسند. اما، اسلام محدودیت سنی خاصی تعیین نکرده است. مقاله چگونه خواستگاری کنیم؟ را حتما مطالعه کنید.

راه های جلوگیری از ازدواج زودهنگام

حال که ازدواج کودکان اینهمه پیامد دارند، آیا راهی برای جلوگیری از ازدواج زودهنگام دختر و پسر وجود دارد؟ بله راه های مختلفی وجود دارد که اگرچه ممکن است این نوع ازدواج را متوقف نکنند، اما میتواند فراوانی آن را کاهش دهد.

منع ازدواج کودکان باید به شکل قانونی تصویب، تقویت و اجرا شود. و توجه بیشتر به قوانین مربوطه مانند ثبت تولد و ازدواج و تحصیل در مدرسه ضروری است. اما قوانین به تنهایی به ازدواج کودکان خاتمه نمیدهد. اساساً برابری جنسیتی باید پیشرفت کند. وقتی تحصیل دختران به اندازه آموزش پسران ارزشمند تلقی شود، وقتی جوامع اعم از زن و مرد به آینده دختران و پسران اهمیت دهند، انگیزه کمتری برای انجام ازدواج کودکان وجود دارد. همچنین شرایط بهتر برای خانواده ها میتواند انگیزه ازدواج فرزندان را کاهش دهد. خانواده ها، از جمله دختران، باید بتوانند در آرامش زندگی کنند و در امنیت زندگی کنند. و فقر شدید، که باعث بسیاری از ازدواج های کودکان میشود، باید ریشه کن شود. برای این امر تغییرات زیادی لازم است، از جمله دسترسی بهتر به آموزش، خدمات بهداشتی و فرصت های اقتصادی و...

سوالات متداول

دلایل کودک همسری کدامند؟

فقر مالی و فرهنگی، تبعیض جنسیتی و عدم وجود قوانین سفت و سخت برای جلوگیری از ازدواج زودهنگام از جمله دلایل گسترش این نوع ازدواجها از منظر مشاوره قبل از ازدواج است.

چگونه میتوان آمار کودک همسری را کاهش داد؟

منع ازدواج کودکان باید به شکل قانونی تصویب، تقویت و اجرا شود. همچنین برابری جنسیتی باید پیشرفت کند. همچنین شرایط بهتر برای خانواده ها میتواند انگیزه ازدواج فرزندان را کاهش دهد. خانواده ها، از جمله دختران، باید بتوانند در آرامش زندگی کنند و در امنیت زندگی کنند.

پیامدهای ازدواج زودهنگام چیست؟

بارداری های پرخطر، از بین رفتن حق تحصیل، حق محافظت در برابر خشونت جسمی و روحی، حق برخورداری از استاندارد بهداشتی، حق استراحت و اوقات فراغت و در نهایت حق اشتغال از پیامدهای این نوع ازدواج است.

خدمات مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه

لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .

در این راستا مرکز روانشناسی آویژه خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره روانشناسی و خانواده به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.

دیدگاه جامعه در مورد ازدواج با زن بزرگتر چیست؟

ازدواج با دختر بزرگتر

به طور کلی مردان ترجیح می دهند با کسی ازدواج کنند که از خودشان کوچکتر است و این موضوع چیزی است که تقریبا در هر جامعه ای رایج است. دلیل آن هم واضح است زیرا به طور غریزی مردان دوست دارند که همسرشان به آن ها تکیه کند و به طور کلی رهبری یک زندگی با مرد باشد. اما امروزه بزرگتر بودن زن از همسرش در میان جوامع بیشتر شده است. کافیست یک نگاه کوچکی به سلبریتی ها در شبکه های اجتماعی بیندازید تا متوجه بشوید تعداد قابل توجهی از آن ها با زن هایی ازدواج کرده اند که از خودشان بزرگتر بوده اند. در ادامه  این مقاله این موضوع را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.

چرا ازدواج با زن بزرگتر برای مردان جذاب شده است؟

بر اساس تحقیقات انجام شده در زمینه ازدواج بهترین سن ازدواج این است که زن و شوهر با یکدیگر هم سن باشند. ولی به واسطه دلایلی که در ادامه ذکر می کنیم مردان در سال های اخیر به ازدواج با دختر بزرگتر از خود متمایل شده اند.

تکامل جنسیتی

آلفرد کینزی یکی از روانشناسان معروف آمریکایی در کتاب خود می نویسد که اوج هیجانات جنسی یک مرد در 18 سالگی می باشد در حالی که این اتفاق برای خانم ها در حدود 31-32 سالگی اتفاق می افتد. همین اتفاق کافی است که ازدواج با دختر 10 سال بزرگتر برای یک مرد اتفاق بیفتد.

[caption id="attachment_10794" align="aligncenter" width="1000"]بزرگتر بودن دختر در ازدواج؛ آری یا خیر؟ فاصله سنی معکوس در ازدواج[/caption]

بلوغ در رابطه

طبیعی است که سن بیشتر باعث می شود تجربه یک شخص هم در زندگی بیشتر باشد. به طور مثال ازدواج با دختر 4 سال بزرگتر به شما این تضمین را می دهد که دیگر نیازی نیست بر سر مسائل کوچک یا پیش پا افتاده با یکدیگر جروبحث کنید. ازدواج با دختر بزرگتر احتمال خیانت را در زندگی شما کاهش می دهد و می توانید بر روی مسائل مهم تر زندگی خود تمرکز کنید. برای خواندن مقاله با چه کسانی نباید ازدواج کرد؟ کلیک کنید.

[caption id="attachment_10795" align="aligncenter" width="1000"]مشکلات بزرگتر بودن زن از شوهر در زندگی مشترک ازدواج پسر با دختر بزرگتر؛ خوب یا بد؟[/caption]

مادر بهتری بودن

برخلاف تصور بسیاری از افراد، مادر بودن بسیار سخت و استرس زا است به طوری که برخی از روانشناسان از آن به عنوان یک شغل تمام وقت بدون حقوق یاد می کنند! خانم های بزرگتر رشد شخصیتیشان کامل شده است و آمادگی این را دارند تا مسئولیت های بیشتری را بپذیرند. ازدواج با دختر 8 سال بزرگتر می تواند داشتن یک مادر خوب را برای فرزندان شما گارانتی کند. او اهمیت مادر بودن را درک می کند و سعی می کند که بیشتر وقتش را صرف فرزندانش بکند.

[caption id="attachment_10796" align="aligncenter" width="1000"]آیا بزرگتر بودن زن از شوهر دلیلی برای یک ازدواج بزرگتر بودن زن از شوهر در ازدواج[/caption]

جایگاه شغلی

طبیعی است که شخصی که سن بیشتری دارد در مسیر شغلی اش نیز جلوتر است. وقتی که دختر در جایگاه شغلی خودش برای مدت طولانی ای مانده باشد می توانید بر روی درآمد او حساب باز کنید و از آن برای پیشرفت زندگی استفاده کنید. حتی ممکن است او بتواند برای شما هم موقعیت شغلی بهتری را ایجاد کند. فرضا اگر شما 22 سال سن داشته باشید. ازدواج با دختری که 3 سال بزرگتر است می تواند به شما این اطمینان را بدهد که از لحاظ مسائل مالی به مشکل برنخواهی خورد. مقاله تست تفاهم قبل از ازدواج را حتما بخوانید.

[caption id="attachment_10797" align="aligncenter" width="1000"]بزرگتر بودن زن از مرد در ازدواج بزرگتر بودن دختر در ازدواج[/caption]

سازگاری جسمانی

زن ها به طور معمول حدود 5 سال بیشتر از مردان عمر می کنند. این یک فکت علمی است. تحقیقات نشان داده است که این یک موضوع بیولوژیکی است و ربطی به سبک زندگی ندارد. بنابراین به طور میانگین ازدواج با دختری که 5 سال بزرگتر است به این معنی است که شما با شخصی ک از لحاظ بیولوژیکی هم سن شما است ازدواج می کنید.

[caption id="attachment_10798" align="aligncenter" width="1000"]ازدواج با دختر بزرگتر چه مشکلاتی دارد؟ بزرگتر بودن دختر از پسر در ازدواج[/caption]

ازدواج با دختر بزرگتر چه مشکلاتی دارد؟

درست است که ازدواج با زن بزرگتر مزایای قابل توجهی دارد ولی باید بدانید در کنار این مزایا مشکلاتی نیز وجود دارند که شما باید قبل از انتخاب از آن ها آگاه باشید. در ادامه تعدادی از این مشکلات آورده شده است

پذیرفته نبودن از نظر جامعه

« ولی مردم در مورد من چی فکر می کنند؟» این جمله ای است که اگر تصمیم به ازدواج با دختر بزرگتر از خود دارید در ذهن شما مدام تکرار خواهد شد. همانطور که در ابتدا گفتیم از نظر جامعه ازدواج پسری با دختر بزرگتر از خودش چیز رایجی نیست و وقتی این موضوع پیش می آید حرف هایی در مورد دختر و پسر زده می شود. اگر حرف مردم برای شما اهمیت زیادی دارد پیشنهاد می کنم از اینگونه ازدواج ها امتناع کنید. برای خواندن مقاله ازدواج عاشقانه یا عاقلانه! کلیک کنید.

[caption id="attachment_10799" align="aligncenter" width="1000"]بزرگتر بودن زن از مرد زن بزرگتر از مرد[/caption]

مشکل باروری

این یک باور غلط است که زن های بالای 30 سال برای باردار شدن مشکلات زیادی دارند و فرزندان ضعیفی به دنیا می آورند. به لطف پیشرفت علم امروزه راه های مراقبتی بسیاری برای زنان وجود دارد به طوری که زنان در بین 30 تا 40 سالگی تنها مراقبت بیشتری از دختران جوان تر برای باردار شدن نیاز دارند. پس اگر تا به امروز مشکل شما برای ازدواج با زن بزرگتر ترس از بچه دار شدن بوده است حال می توانید با خیال راحت این موضوع را نادیده بگیرید.

[caption id="attachment_10800" align="aligncenter" width="1000"]زن بزرگتر از مرد ازدواج مرد با زن بزرگتر از خودش[/caption]

تعیین کننده بودن زن

در ابتدای این متن گفتیم که مردان به طور طبیعی کنترل زندگی را برعهده دارند و مایل هستند که همسرشان به آن ها تکیه کند. ولی با بزرگتر بودن زن از مرد و داشتن تجربه بیشتر این اتفاق به راحتی مقرر نمی شود و چه بسا در بسیاری از زندگی ها زن نقش رهبری زندگی را ایفا خواهد کرد. البته همانطور که گفتیم به علت تجربه ای که زن کسب کرده است این موضوع به حد آزاد دهنده ای نخواهد بود ولی می تواند یک چالش برای شما به حساب بیاید. مقاله چگونه خواستگاری کنیم؟ را حتما مطالعه کنید.

[caption id="attachment_10801" align="aligncenter" width="1000"]آیا ازدواج پسر با دختر بزرگتر از خود صحیح است؟چرا؟ بزرگتر بودن از شوهر[/caption]

عدم پختگی مرد

درست است که زن بالغ می تواند از بسیاری از جروبحث ها و مشکلات جلوگیری کند. ولی از طرفی هم باید به این موضوع توجه داشته باشید بزرگتر بودن زن از همسرش می تواند حس ناامیدی را برای زن ایجاد کند. زیرا وقتی می بیند که شوهرش تجربه کافی را ندارد از اهداف آینده زندگی مشترکشان دلسرد می شود.

[caption id="attachment_10802" align="aligncenter" width="1000"]چرا در ازدواج سن مرد باید بیشتر باشد اختلاف سن در ازدواج[/caption]

ازدواج با دختر یک سال بزرگتر و یا ازدواج با دختر 2 سال بزرگتر به گونه این نیست که قابل اهمیت و توجه باشد. زیرا تفاوت بین دختر و پسر در این فواصل سنی حقیقتا ناچیز است و در چنین شرایطی باید بر روی دیگر معیارهای زندگی تمرکز کنید. باید توجه داشته باشید که معیار سن به تنهایی عامل خوشبختی و یا بدبختی شما نخواهد بود و سن تنها یکی از مواردی است که در ازدواج باید به آن توجه داشته باشید. این مقاله را حتما بخوانید زنان خطرناک برای ازدواج | با این دختران ازدواج نکنید!

ازدواج با دختر بزرگتر از نظر روانشناسی تا وقتی که دیگر فاکتورهای ازدواج درست باشند مشکلی ندارد و حقیقت این است تنها سازگاری مهم است. اگر شما و شخص مورد نظرتان حتی 20 سال هم با یکدیگر اختلاف سنی داشته باشید ولی سازگاری داشته باشید نمی توان دلیل خوبی برای ازدواج نکردن شما پیدا کرد.

سوالات متداول

ازدواج با دختر بزرگتر از نظر روانشناسی چگونه است؟

از لحاظ روانشناسی تا وقتی که بین دو نفر سازگاری خوبی وجود دارد، سن هیچگونه مانعی برای ازدواج محسوب نمی شود.

آیا دختران سن بالا برای بارداری مشکل خاصی دارند؟

به لطف پیشرفت علم با مراقبت های پزشکی و بهداشتی زنان حتی تا 40 سالگی مشکل خاصی برای بچه دار شدن ندارند.

دیدگاه جامعه در مورد ازدواج با زن بزرگتر چیست؟

این موضوع با توجه به جوامع مختلف متفاوت است ولی به طور کلی نظر مردم در مورد کسانی که با دختر بزرگتر از خودشان ازدواج می کنند منفی است.

خدمات مرکز مشاوره خانواده  آویژه

توصیه هایی برای بزرگتر بودن زن از مرد در ازدواج را جدی بگیرید تا انتخاب درستی برای زندگیتان داشته باشید .

لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .

در این راستا مرکز روانشناسی خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره آنلاین ازدواج به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد .

خوبی های ازدواج فامیلی کدام ها هستند؟

ازدواج فامیلی یا غریبه؟

ازدواج با فامیل یا غریبه؟ کدام یک؟ یکی از دوراهی های بزرگی که هر خانواده ای به هنگام ازدواج فرزندانش بر سر آن گیر می کند دوراهی ازدواج با فامیل یا غریبه است. از دیدگاه علم روانشناسی نمی توان هیچ کدام را با قطعیت رد کرد و هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند. در حقیقت معیارهای ازدواج بسیار مهم تری وجود دارند که در مقالات قبلی به تفصیل به آن ها پرداخته ایم. اما در این مقاله قصد داریم به طور کلی به ازدواج فامیلی بپردازیم و آن را با ازدواج با غریبه مقایسه کنیم. اگر شما هم مشتاق هستید تا مزایا و معایب این دو ازدواج را بدانید با مرکز مشاوره خانواده آویژه در ادامه این مقاله همراه باشید.

دید کلی در مورد ازدواج فامیلی

دیدگاه ها در مورد ازدواج فامیلی در سرتاسر جهان متفاوت است. این دیدگاه تا حد زیادی به فرهنگ و دین غالب یک جامعه بستگی دارد. به طور کلی ازدواج با فامیل در کشورهای خاورمیانه و مسلمان به دلیل آموزه های دینی اشان بیشتر دیده می شود به طوری که تقریبا 40 درصد ازدواج ها را در اینگونه کشورها، ازدواج های فامیلی تشکیل می دهند. این موضوع در حالی است که سهم ازدواج با فامیل در کشورهای اروپایی و امریکایی تنها 10 درصد کل ازدواج ها می باشد.

[caption id="attachment_10781" align="aligncenter" width="1000"]ازدواج با فامیل یا غریبه؟ ازدواج فامیلی[/caption]

1. از لحاظ فرهنگی

ازدواج با فامیل:

طبیعی است که وقتی شما با شخص مورد علاقه اتان در یک فرهنگ بزرگ شده باشید با یکدیگر تناسب بیشتری دارید. شما کاملا با آداب و رسوم یکدیگر آشنا هستید و مطمئن خواهید بود از این لحاظ به مشکل بر نخواهید خورد.

ازدواج با غریبه:

ولی در ازدواج با غریبه شرایط کاملا به شخصیت شما بستگی دارد. اگر شما آدم ماجراجویی هستید و مشتاق آشنایی با فرهنگ های جدید هستید می توان گفت ازدواج با غریبه برای شما هیجان انگیز خواهد بود. شما فرصت این را خواهید داشت که با یک شرایط جدید آشنا شوید و زندگی کنید. ولی اگر زیاد اهل تغییر نیستید و دوست دارید هرچیزی را از پیش بدانید ازدواج با فامیل نزدیک برایتان بهتر خواهد بود. زیرا در این صورت ازدواج با یک غریبه برای شما تبدیل به یک چالش خواهد شد. شما نیاز دارید که با آداب و رسوم آن ها آشنا شوید و چه بسا  بر سر برخی مسائل همانند جشن عقد و عروسی و یا میزان مهریه و موارد دیگر اختلاف نظر داشته باشید. این مقاله را مطالعه کنید: بهترین سن برای ازدواج از نظر روانشناسان

2. از لحاظ اعتقادی

ازدواج با فامیل:

طبیعی است که اعضای یک خانواده اعتقادات مشابهی با یکدیگر دارند. این موضوع یکی از نقاط قوت ازدواج های فامیلی است. به طور مثال اگر بخواهید با پسر عمو یا دختر عموی خود ازدواج کنید به احتمال خیلی زیاد از لحاظ اعتقادی بسیار شبیه به یکدیگر هستید زیرا پدران شما در یک خانواده و با تربیت یک والدین بزرگ شده اند. بنابراین فضای اعتقادی یکسانی در خانواده ها حاکم بوده است.

ازدواج با غریبه:

در ازدواج با فامیل دور و یا غریبه احتمال وجود تفاوت در اعتقادات وجود دارد. بنابراین از این لحاظ باید به یک شناخت دقیق از یکدیگر برسید. در اینگونه ازدواج ها استفاده از تست ازدواج به شدت توصیه می شوند زیرا شما با اینگونه تست ها می توانید تا حد زیادی از داشتن تفاهم در مسائل اعتقادی با یکدیگر مطمئن شوید. دقت داشته باشید که نیازی نیست درباره ی این موضوع نگران باشید. زیرا اگر شما راه درستی برای شناخت شخص مقابلتان انتخاب کنید. به راحتی می توانید از میزان تشابهتان آگاه شوید.

[caption id="attachment_10782" align="aligncenter" width="1000"]ازدواج فامیلی، عقد آسمانی یا خطای ژنتیک؟ ازدواج فامیلی و هزار مزایا و معایب[/caption]

3. از لحاظ اجتماعی

ازدواج فامیلی:

به طور طبیعی اگر اتفاق خاصی در خانواده شما نیفتاده باشد، اعضای فامیلتان در شرایط فرهنگی یکسانی با شما بزرگ شده اند. در اینجور مواقع شباهت زیادی بین اعضا از لحاظ اجتماعی وجود دارد. اینکه این موضوع یک مزیت هست یا خیر تا حد زیادی به شما بستگی دارد. اگر اعتقادتان بر این است که ازدواج موقعیت مناسبی برای آشنایی با شرایط اجتماعی متفاوتی است به احتمال زیاد از ازدواج با فامیل نزدیک استقبال نخواهید کرد.

ازدواج با غریبه:

ازدواج فامیلی دور و یا ازدواج با غریبه این شانس را برای شما به وجود می آورد تا بتوانید ارتباطات خود را در سطح جامعه گسترش دهید. به طور مثال فرض کنید فرض کنید که شغل اکثر افراد خانواده شما آزاد می باشد و کار و کاسبی خودشان را دارند و شما با یک شخصی ازدواج می کنید که عمدتا اعضای آن شغل های نظامی دارند. بنابراین شما به نوعی دارای ارتباطات گسترده ای در این زمینه خواهید شد.

[caption id="attachment_10783" align="aligncenter" width="1000"]ازدواج فامیلی بهتر است یا ازدواج با غریبه؟ ازدواج با فامیل یا غریبه ؟ مسئله این است ![/caption]

4. از لحاظ مالی

ازدواج با فامیل:

شما هیچوقت رودربایستی ای که با غریبه ها دارید با فامیل نزدیک خود ندارید. همین موضوع یکی از بزرگ ترین مزیت های ازدواج فامیلی است. آن ها کم و بیش با وضعیت مالی شما آشنا هستند بنابراین شرایطی نخواهند گذاشت که شما از پس  انجام دادن آن برنیایید. شما می توانید به راحتی بر سر میزان خرج و مخارج مراسم عروسی و یا جهزیه و مهریه با یکدیگر کنار بیایید.

ازدواج با غریبه:

یکی از معایب ازدواج با غریبه همین موضوع است. شما نمی توانید در مورد مسائل مالی بخواهید که با شما راه بیایند و یا اینکه شرایط مناسب تری را برای شما فراهم کنند. آمار نیز نشان می دهد که بیشتر مهریه های سنگین در ازدواج هایی اتفاق می افتد که طرفین با یکدیگر هیچ نسبتی ندارند.

5. دخالت های های دیگران

ازدواج فامیلی:

وقتی با فامیل نزدیک خود ازدواج می کنید، فامیل مشترک زیاد دارید. به طور مثال وقتی با دخترخاله خود ازدواج می کنید فامیل مادری تان با یکدیگر مشترک است. همین موضوع باعث می شود که دخالت سایر اعضای فامیل در زندگی شما بیشتر شود. شاید با خود بگویید می توانید جلوی این دخالت ها را بگیرید ولی حقیقت این است که بسیاری از طلاق ها بر سر همین دخالت ها اتفاق می افتند. شاید با خود بگویید که با داشتن فامیل خوب چنین اتفاقی نخواهد افتاد ولی متاسفانه این قضیه تا حد زیادی اجتناب نا پذیر است.

ازدواج با غریبه:

یکی از بزرگترین مزایای ازدواج با غریبه نبودن دخالت های بی جا سایر اعضا در زندگی شما می باشد. نداشتن فامیل مشترک به شما این اطمینان را می دهد که کمترین میزان دخالت افراد دیگر در زندگی شما اتفاق خواهد افتاد.

[caption id="attachment_10784" align="aligncenter" width="1000"]ازدواج فامیلی چه مزایا و معایبی دارد؟ ازدواج با فامیل دور[/caption]

6. مشکلات ژنتیکی

ازدواج با فامیل:

و اما به بزرگترین مشکل در ازدواج های فامیلی می رسیم و آن چیزی جز به وجود آمدن مشکلات ژنتیکی نمی باشد. اگر از متخصصین ژنتیک بپرسید که چرا ازدواج فامیلی توصیه نمی شود قطعا به همین موضوع اشاره می کنند. اعضای یک خانواده شباهت ژنتیکی زیادی به یکدیگر دارند و در صورتی که با یکدیگر ازدواج کنند امکان بروز مشکلات ژنتیکی ازدواج فامیلی و مادرزادی در فرزندان آن ها زیاد می باشد. از لحاظ آماری احتمال وجود مشکلات ژنتیکی در فرزندان حاصل ازدواج فامیلی به میزان 30 درصد بیشتر از سایر ازدواج ها می باشد.

ازدواج با غریبه:

حتما باید به این نکته توجه داشته باشید که احتمال بروز مشکلات ژنتیکی در فرزندان افرادی که با یکدیگر هیچ نسبتی ندارند صفر نیست. و فقط میزان بروز آن کمتر است. آمار نشان می دهد که احتمال به دنیا آمدن فرزندی معلول در اینگونه ازدواج ها نزدیک به 10 درصد می باشد که تا حد زیادی قابل پیشگیری هستند. بنابراین باید همیشه به یاد داشته باشید یکی از واجب ترین کارها قبل از هرگونه ازدواجی انجام دادن آزمایش ژنتیک می باشد زیرا امکان بروز مشکلات ژنتیکی در هیچگونه ازدواجی صفر نیست.

7. قضیه طلاق

ازدواج با فامیل:

طلاق گرفتن در ازدواج های فامیلی همیشه پر دردسر خواهد بود. ممکن است با طلاق شما ارتباط یک خانواده به طور کلی از هم بپاشد. به همین خاطر در اینجور مواقع بسیاری از افراد سعی می کنند که زندگی اشان را بدون طلاق گرفتن ادامه دهند و یا به عبارتی زندگی اشان دچار طلاق عاطفی خواهد شد.

ازدواج با غریبه:

طلاق گرفتن همیشه سخت خواهد بود ولی در ازدواج با غریبه از سختی آن کاسته می شود زیرا  با طلاق گرفتن شما دو نفر عملا دیگر هیچ راه ارتباطی دیگری بین دو خانواده وجود نخواهد داشت.

ازدواج فامیلی از نظر دکتر فرهنگ هلاکویی یکی از مناسب ترین نوع ازدواج در شرایط جامعه ما می باشد زیرا در هنوز هم تا حد زیادی جامعه ایران حالت سنتی دارد. اما باید به این موضوع توجه داشته باشید که حتما همه جوانب را قبل از ازدواج فامیلی بسنجید که یکی از مهم ترین این موارد انجام آزمایش ژنتیک می باشد.

با این حال روانشناسی ارتباط با فامیل این موضوع را به ما می گوید برای از دست ندادن رابطه های فامیلی باید در زمینه این نوع ازدواج ها بسیار محتاط باشید. زیرا با یک انتخاب اشتباه و یک ازدواج ناموفق که منجر به طلاق شود می تواند روابط چندین و چند ساله یک خانواده و فامیل را به طور کلی نابود کند.

سوالات متداول

آیا در ازدواج با غریبه آزمایش ژنتیک لازم است؟

امکان بروز اختلالات ژنتیکی در همه ازدواج ها وجود دارد بنابراین انجام دادن آزمایش ژنتیک واجب است.

بدی های ازدواج با فامیل کدام ها هستند؟

دخالت فامیل ها، طلاق پر دردسر و مشکلات ژنتیکی از معایب ازدواج های فامیلی هستند.

خوبی های ازدواج فامیلی کدام ها هستند؟

ازدواج آسان، نداشتن دغدغه های مالی و آشنایی کامل با یکدیگر از مزایای ازدواج فامیلی است.

خدمات مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه

هدف مرکز مشاوره و روانشناسی آویژه از ارائه اطلاعات لازم در زمینه مشکلات روانی، افزایش آگاهی شماست تا با توسعه دانش خود، جهت ارتقا و بهبود کیفیت زندگی خود، گامی مهم بردارید. لطفا برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات متخصصان مرکز مشاوره آویژه را مطالعه نمایید .

در این راستا مرکز مشاوره خانواده و روانشناسی آویژه خدمات متنوعی را در زمینه مشاوره قبل از ازدواج به شما هم میهنان عزیز ارائه میدهد.