یکی از بدترین روش های تربیت کودک، روش های خصمانه و خشن است. داد زدن بر سر فرزندان میتواند به سرعت خانه شما را به یک میدان جنگ همیشگی تبدیل کند. کودکانی که در چنین محیط خصمانه ای زندگی میکنند بیشتر احساس ناامنی و اضطراب میکنند. این امر مخصوصا درباره تربیت پسر بچه بسیار مضر است.
اگر در وضعیت روحی نامساعدی هستید، از رو به رو شدن با کودکتان دوری کنید. یا قبل از اینکه با کودک صحبت کنید، 10 دقیقه وقت بگذارید تا افکار خود را جمع کنید. حتی میتوانید تصور کنید که دوست یا رئیس شما در اتاق با شماست. به این ترتیب، با آرامش بیشتری با فرزندانتان صحبت خواهید کرد.
یکی از عناصر اصلی در تربیت فرزند از نظر روانشناسی، آموزش بخشش و گذشت به کودکان است که منجر به ایجاد حس شادی در کودکان میشود. گذشت نکردن حتی با افسردگی و اضطراب در ارتباط است. کودکانی که بخشش را می آموزند قادرند احساسات منفی نسبت به گذشته را به احساسات مثبت تبدیل کنند.
این امر، میزان شادی و رضایت از زندگی آنها را افزایش می دهد. پس سعی کنید الگویی برای فرزندان خود باشید. از افرادی که به شما ظلم کرده اند کینه نداشته باشید و در حل اختلافات شخصی ابتکار عمل داشته باشید. درباره اهمیت بخشش با فرزندان خود بحث کنید تا آنها بخشش را به یک سبک زندگی تبدیل کنند.
کودکانی که خوش بینی بیشتری دارند، افراد شادتر و موفق تری هستند. پس بخشی از مهارت تربیت فرزند به ایجاد نگرش مثبت و مثبت اندیشی در کودکان برمیگردد. اما چگونه میتوانید به فرزندان خود یاد دهید که مثبت فکر کنند؟
قبل از هر چیز باید خودتان نگرش مثبتی داشته باشید. چون همانطور که گفتیم تربیت بچه انعکاسی از رفتار والدین است. پس دائما شکایت نکنید مثلا اگر فرزندتان بشقابی را شکسته عکس العملتان نباید خیلی شدید باشد. علاوه بر این شما باید خوبی ها را در دیگران ببینید و تصدیق کنید. به کودکان خود بیاموزید که موضوعات را به صورت مثبت بیان کنند مثلا به جای اینکه بگویند من از رنگ زرد متنفرم بگویند من رنگ قرمز را دوست دارم. به کودکان خود در مورد چالش هایی که با آنها روبرو هستید، صحبت کنید و به آنها یاد دهید که این چالش ها به رشد شما کمک می کنند.
یک پیشنهاد مفید دیگر برای تربیت فرزند پسر یا دختر این است که جلسات خانوادگی منظمی داشته باشید و در این جلسات درباره مسائل مختلف حرف بزنید. مثلا هفته ای یک بار یک جلسه 20 دقیقه ای با خانواده داشته باشید. در طول جلسه، حتما این سه سوال را از همه اعضای خانواده بپرسید:
در هفته گذشته چه کارهایی انجام دادید؟
در هفته گذشته چه کاری نتوانستید به این خوبی انجام دهید؟ در هفته آینده روی چه چیزی کار خواهید کرد؟
این جلسات خانواده را به هم نزدیکتر میکند و روابط خانوادگی را تقویت خواهد کرد. بنابراین اگر هنوز چنین کاری نکرده اید، شما را تشویق میکنم که این عمل را شروع کنید.
یک تحقیق روی روش صحیح تربیت فرزند پسر و دختر نشان میدهد کودکانی که از سابقه خانوادگی خود بیشتر میدانند سطح عزت نفس بالاتری دارند. این امر به موفقیت و خوشبختی آنها در ادامه زندگی کمک میکند. کودکان باید بتوانند به برخی سوالات مشخص در مورد سابقه خانوادگی خود پاسخ دهند. این سوالات عبارتند از موارد زیر:
درواقع به اشتراک گذاشتن سابقه خانوادگی پیوندهای خانوادگی را تقویت میکند.
شاید بتوان گفت نکته کلیدی در تربیت بچه، ایجاد مراسمات و تشریفات خانوادگی است. چون آیین های خانوادگی انسجام خانواده را افزایش میدهد و کودکان را قادر به رشد اجتماعی میکند. پس آگاهانه تلاش کنید تا این مراسمات را در خانواده خود ایجاد کنید. در اینجا چند نمونه از این تشریفات به عنوان نمونه آورده شده است:
منبع:familico.ir